Friday, December 31, 2010

Azam tahun 2011

TUJUAN asal: CONTEST Matjoe

Kali ini, aku rasa terbuka untuk berkongsi azam aku (pelik tapi benar) Kebiasaannya, azam aku terdiri dari 4 elements ;personal (family, health, life, hobbies & activities) ;financial; career & belief. Azam ini kemudiannya akan diterjemahkan dalam bentuk mindmap seperti ini…..

Preview sedikit azam 5thn dulu. Dari 2006-2008 ditulis dalam diary. Azam 2009 hilang! Konon2 canggih semua simpan dalm LG Cookies, sudahnya handphone kena curi. 2010!-Ingat dalam kepala aje sekadar review & update mana2 yg tertangguh. Cuma yang specific mengumpul ‘mobile asset’. 70% satisfied dengan plan2 ini.


2011! Kurang 3 jam dari sekarang! ‘hi hi for 2011’ and ‘bye bye for 2010’. AZAM 2011 disini hanya menyentuh element aku yang ke-2 ‘financial’ dan tagline matjoe yang pertamaInvesting, Living & Anything’ .


AZAM 2011- TO DIVERSIFY INVESTMENT PORTFOLIO[Mempelbagaikan portfolio pelaburan]

1 Memadai bagi aku. Utk aku lebih FOCUS (Forget Other Commitment Until Success)


Macamana caranya?

Mula2 aku akan INVEST BUKU dulu. Aku akan laburkan $$$ aku untuk ini dulu

Sapa nak pinjam boleh email aku. Kita share sama2, Xpayah beli buku yang sama. Kita buat system butter. Semua dapat manfaat. Beli 1 buku dapat baca 2 buku. Ok apa kan.

Bila ilmu dah ada sikit2, & dari report2 trusted fund yg aku simpan, aku nak increase kan sikit2 dalam UNIT TRUST. Sikit2 lama2 jadi berbukit2. Tujuan utk long term-investment.


Then,, aku nak beli GOLD ACCOUNT. Aku dah ricky2 dekat KFH. Pelaburan awal tidak lah tinggi mana sekadar 10g & 1g for subsequent purchase.. Utk long term return, dalam 15-20% (mengikut kata officer bank tue ler).

Aku memilih KFH sebab memang syariah complianc. Agak TERUJA dapat pegang emas ini (Berangan sekejap: “kalau tukarkan duit hantaran ke emas elok jugak”- Capital appreciation


Akhir sekali, aku nak menjinak-jinak kan diri dalam KLSE lebih aktif setelah aku di ajar dari pemberian IPO tahun ini oleh company kesayangan aku. AKu belajar dari Ms Pauline Yong

Rule of thumb in investment:’ High return high risk’. Jangan tau set return/ profit je, tapi kita lupa nak set berapa banyak risk/loss yang kita boleh accept.


Untuk short term, Defensive Investment dah memadai- Sekadar monitor n keep on saving in ASB & gunakan OD dengan betul. Nak buat passive income dlm property belum cukup ilmu lagi & limited income . Ingat ukur baju dibadan sendiri!

Untuk mencari keberkatan-NYA, buatlah apa yang patut. Halal haram kena jaga, Jangan belasah aje. Ingat tue’Niat tidak menghalalkan cara’.Insya Allah, rezeki kita akan cukup. Tak percaya, cubalah buat.

Sekian untuk azam 2011. Plan your work and work your plan. Target aku bila umur 40 nanti biarlah $$$ berkerja untuk aku. Bukan aku berkerja untuk $$$. Kualiti masa saya ada time tue akan aku gunakan untuk family & orang2 disekelilng aku. Aku buat ini untu apa? Untuk nie ha....

(Nampaknya aku dah merepek dah nie, banyak makan kerepek n kawan dengan apek……….)

AZAM ANDA bagaimana? Jom join Contest Matjoe/leave comment.anda

-SALAM 01012011 1111-

‘contest ini dianjurkan oleh Matjoe dan turut ditaja oleh Eyriqazz (rm 50) Kak Ina KL (cookies rm50) AbangEnsem (6 ebook, rm120), Kak Yon (3xrm10 topup, rm30) dan Tinihani (4 ribbon brooch, rm20)'

Thursday, December 30, 2010

kita serupa

Bercerita dengan orang yang sependapat adalah lebih mudah berbanding orang yang membangkang. Dalam erti kata lain 'sehaluan'. Bahasa muda remaja 'sekepala'!

Pendapatan, idea & keinginan yang tersirat mudah diterjemahkan dengan ringkas, walaupun menggunakan gaya bahasa yang pendek. Pagi tadi, aku mendapat sms berbunyi begini:


"Ba aku teringin dok dlm mahkamah mengikuti p'bicaraan kes lah..."
"Aku pernah nak msk time kes anwar dlu,tp x pnh dpt...penuh aje"


Keinginan kita serupa! & aku menambah beberapa hajatku. Rupa2nya hajatku juga serupa dengan dia


"Tula..kalo mahkamah syariah aku dh pernah pegi...tp nk keep up date dgn schedule mahkamah payah"
"Samela, cimb rajin buat lelong bank..aku teringin naik menara klcc weh"
"Aku nk pg parlimen lg la...iba bank negara kta x msk lg"


Banyak betul keinginan dia! apa lagi yang kamu teringin?

"Tu jela wat mse ni, ko ade lg x?"


aku nak g bursa malaysia-pantas dia membalas "Sbb tu aku nak g bank negara, nk tgk bskl"

"Yup, memg btl..tp tuhan x izinkan lg...kte x mampu lg kawal nafsu dan diri,sbb tu xdpt lg, tuhan xnak kite jadi boss yang leka"
"Akan tiba ....akan ada empayar suhaibah ghazali dan puterifery, menara kita sblh je"

Sunday, December 26, 2010

Ayie Kawen

macam biasa aktiviti weekend sentiasa terisi-pengantin sana sini kembali lagi! Arini nak g kenduri khairi@ayie merangkap classmate aku masa kat uitm n companymate (betul ke ni?) kat mmhe. Kat Kota Tinggi, nak g ngn mul.

biasanya begini,
sabtu=rehat, ahad=jalan
sabtu =jalan, ahad=rehat

tapi kadang2 begini,
sabtu ahad=berjalan

yang ini jarang sekali,
sabtu ahad=rehat

terbaca quote ni "right now I choose to be......" -ingat kita memilih........sahaja

Saturday, December 25, 2010

10.764

Kalau tak tekan Ms Calculator mesti ak tak tau 10.764 menda alah apa
Aku ketinggalan 2 tahun kebelakang berbanding diorang


Diorang pulak dah berada di gear 5
Aku pulak baru gear 1 yang masih termati2 enjin
Entah2 lagi advance diorang dah guna gear auto


Mr & Ms Helper sentiasa ada kan
Buat apa nak susahkn diri
Press je button
Sure punya diorang tlg
Nama pun Mr & Ms Helper kan.

Hahaha macam lagu ni
"mulai dari ini hati ku bertanya2, Siapakah gelaran si cantik jelita........"

10.764 dah terpahat dalam otak aku. Cuma masih confuse2 sikit bila nak guna

Friday, December 24, 2010

Demi Masa


”Demi Masa. Sesungguhnya manusia itu benar-benar berada dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal soleh dan nasihat menasihati supaya mentaati kebenaran, dan nasihat-menasihati supaya menetapi kesabaran”-Surah Al-Ashr
[Quote dari blog ini]


SEKADAR BERKONGSI maksud ayat diatas. Rupa2nya pengurusan masa itu sangat penting dalam hidup kita. Sedar @ tidak saja.



BERKONGSI lagi kata-kata ini, di ambil dari frame office baru.

"TIME-Never put off till tomorrow what you can do today"
[Credit to boss baru]


“By time! Surely the human being is at loss. Except for those who have faith and do righteous deeds and exhort one another to truth and exhort one another to patience.”

Maka kita perlu plan utk masa kita. 1+1=4. Empat perkara saling berkait yang akan menguntungkan kita.

Ini dinamakan learning process. Macam mana nak jadi 4! Mungkin guna formula PDCA. Cuba try tahun baru ini.


MAHU BERKONGSI lagi bersama2 silent reader : Berdampingan dengan orang yang positif akan mendorong kita ke arah itu.

Yang baru nak tukar calender, kita punya masa lagi 7 hari, seminggu dari sekarang. Selamat merancang walaupun kita bukan town planner.......hihihi

Wednesday, December 22, 2010

manage

cerita ku yang lepas, pasal time management. semua orang punya masa yang sama 24j/sehari, malah dalam seminggu 168j/seminggu. Tiada perbezaan masa pun lau kita tengok.

Tapi ada orang:

masanya cukup2,
masanya kurang,
masanya lebih!

Soalannya mudah. KENAPA?????


Pena QS: arini-seawal pagi ak dah bangun.mengurus masa 24jam sehari.

Sunday, December 19, 2010

kawan baru

semalam keluar ngn kawan baru, baru tak baru la, dah kenal dr diorng cuma tak pernah keluar n borak panjang.

dia orang pahang, konon2 nak try GPS. dah tue sesat jugak. No signal! sedangkan smlm ok je. Pandai sangat ler tue download sana sini terus hampeh tak leh guna.

Lau pun sesat, still dapat enjoy. Banyak teman g, nasib kawan baru ni pun suka jalan.
Danga city mall- choc fair & cari mouse
City square-cari buku
Pasar karat@ seget- saje tengok2 koleksi baru
Dataran- isi perut ngn makanan taksub.

kawan baru, thank melayan. next time ajak lagi ya.

Saturday, December 18, 2010

11 hari

4.30am dah terjaga! lastweek, 4.30am gak dah siap2 nak g layan hobi baru. bila time tak keje mesti bangun awal. Pelik kan!


Banyak benda menarik dan sebaliknya. Bila kita anggap 'hidup hanya sekali' benda yang pahit akan terasa manisnya. Baru jadi pelangi! Kalau tak de hujan mana kan muncul 'Sang Pelangi'. Oh Pelangi! Kehidupan kita juga macam tu juga.


11 hari! Delay terlalu lama tak update2. Diary aku tidak sebusy YB jauh sekali MP. Jauh panggang dari PM. Busy aku cuma sekadar budak hingusan yang tak tahu manage time, dulu hanya belajar project management je, time management tak pulak di ajar.


Tahun Baru bakal tiba!Review back 2009, 2010. 2011 tak lama lagi kejap je kan.. Tapi kali nie aku lompat ke tahun baru 23hari awal dari sepatutnya. Kali nie aku ikut calender 1432. Bila masuk calendar baru, planning baru kadang2 xperlu, memadai sekadar yang ada utk review & update sahaja. Kesimpulannya satisfied dgn 1431/2010.



Culture shock bila2 boleh berlaku. Kalau kita tidak bersedia. Fizikalnya: well prepared, body stamina: strongly enough, mindset: in developing, emotional: question mark????, life style: totally change! Yang ke-5 mungkin susah sikit. Orang cakap hidup macam roda, tapi bagi aku hidup macam ferris wheel. Tidak terlalu laju malah tidak terlalu lambat. Ada masa di atas & dibawah ler. Konsepnya sama.



Dalam kesibukan aku 2 minggu kebelakagan nie, aku tak lupa akan life quality. Pasal keje, sampai mati pun tak abis kan. Priority tetap sama. Ingat hidup kt dunia CUMA sekali, manfaatkan sebaik mungkin.

Aktiviti weekend aku tidak terjejas sama sekali, mungkin lebih dasyat dari 1431. Sebab apa? Hobi baru mengatasi segalanya. Kena pulak ada yang melayan. Soal Ar Em pun dah banyak habis, macam bole beli satu lagi BHD. Oh rindunya dengan BHD. Teringat dulu, BHD selalu berkawan dengan BJC, tapi sekarang semua dh jadi tukun hidup. Kadangkala saja berasap.



MUNGKIN sekarang aku dah berada di track yg betul, mungkin juga tidak, menuju ke satu destinasi. Adakah destinasi itu sampai? Kita tidak pasti! Kita serahkan pada yang Kuasa. Itu bukan kerja kita. Kerja kita cuma memilih destinasi yang nak dituju, contohnya ke Kluang dengan tujuan nak minum Kopi 0 yg ‘Konon2’ glamour dengan naik train.

Tapi kita tidak pasti train ini melalui track yg betul @ tak. Double track @ tak. Tiba2 train shift destination . Adakah hajat kita itu tercapai? Beginilah perumpamaan dia. Mudah aje kan. macam mudah dot com



Dalam aku berleter panjang, ini adalah benda yang patut aku tahu & faham dari awal lagi. Nikmat TUHAN. Key to everything. Kategori wajib bagi aku untuk bersyukur. Aku punya Mak yang sangat sangat sangat memahami anaknya. She always beside me. She colors my life like ‘Sang Pelangi’ yg aku cerita tadi. Mak, I'm proud to be your daughter. Also to my family members who also brightened my life.

Hidup aku tak seindah ini kalau aku tak punya mereka. They are also significant in my life. Although there is no blood relationship, I cherish them. Mereka ini sangat baik budi,baik perwatakan & baik segala-galanya. Mereka ini pelbagai kategeri: usia, pangkat, status, bangsa,agama, political view,etc. Adakalanya, mengenali mereka hanya beberapa minit. Aku namakan mereka sebagai sahabat, kawan, teman & juga kenalan.

Tuesday, December 7, 2010

Hijrah 1432

salam maal hijrah 1432 buat semua. semoga hijrah ini membawa kebaikan buat kita berbanding sebelumnya. Sekadar berkongsi pengertian hijrah.

Maka, blog ini juga telah berhijrah ke wajah baru. Alamak tapi part picture kat title blog tu xjadi la, penat adjust, nak buat macam banner je memanjang cam gitu. Esok je la try

Monday, December 6, 2010

kehidupan


Officially, hari ini hari terakhir aku di MMHE. Tapi aku cuma bekerja sehingga Jumaat 3rd dec 2010. Kadang2 aku merasakan aku seorang yang mengarut! Banyak benda2 mengarut yang aku buat dalam hidup ini. Ada masa benda mengarut ini membuatkan kita tenang, bahagia & tak kurang juga sebaliknya. Kadang2 orang disekiling kita juga turut mendapat tempiasnya.


Rupa2nya, kehidupan aku banyak berkisar dengan laut. Laut oh laut. Sejak kecil, aku telah didedahkan dengan laut, maklumlah abah kerja di KCT(sekarang Northport), aku pulak praktikal dip di LPK(memang terdedah dengan laut). Project2 aku dulu pun dekat Northport, westport & Southpoint.

Uniform Geomass & Mmhe seakan2 sama


Adik lagi ler kena bond dgn MISC(memang tak lari lah dari laut lagi). Tak lama kemudian, aku pulak join MMHE. Sekarang aku dah quit dari laut. Mungkinkah adik akan mengikut jejak aku?
Yg pasti aku sangat seronok dengan kehidupan ini

Sunday, December 5, 2010

Wall Tiles Goreng



Dr M kata: Melayu mudah lupa! Betul ke? Jom scroll!!!








sedang make up nak g wedding cousin
sambil panaskan kuali








konon teringin nak makan karipap














tapi apa dah jadi nie?
@@@@

@@@@

@@@@







panic dibuatnya. asap memenuhi ruang dapur.







sempat siram air, api lagi naik macam mamak goreng mee. adoooaiiiii dah jadi wall tiles goreng pulak.







Kesan dari itu. Mak kata alhamdulillah selamat , masih hidup. Syukur sangat. Adik kata punya sengal la ko ni kak!




Friday, December 3, 2010

Farewell


Farewell party was made one day earlier before my service ending. Something that is not expected by me. My tenure with this company has been a memorable experience, the knowledge and skills acquired are priceless. My deepest appreciation to all of you who had given me cooperation, support & guidance.


My tears fell when boss read the prayer. This prayer touched my heart:
“Ya Allah, sempena majlis perpisahan Siti Suhaibah yang diraikan pada saat ini kami menadah tangan memohon kehadrat-Mu Ya Allah agar dirinya diberkati, dikurniakan rahmat dan nikmat yang berpanjangan. Sihat walafiat yang berkekalan”
“Kami berdoa ke hadrat-Mu Ya Allah agar dirinya dikurniakan kekuatan fizikal dan mental untuk meneruskan kerja dalam suasana berbeza serta dapat menjalankan tugas-tugas dengan jayanya”
“Jadikanlah kami yang berada disini agar dapat meneruskan tugas-tugas dengan cemerlang dan berkualiti demi memajukan syarikat ini serta dipelihara dalam pemuliharaan dan keredhaan-Mu.”
“Ya Allah, jadikanlah perhimpunan kami ini sebagai satu perhimpunan yang dirahmati dan perpisahan kami pula selepas ini sebagai satu perpisahan yang diberkati dan dilindungi. Dan janganlah Engkau jadikan pada diri kami ini dan mereka yang bersama kami, kebinasaan dan menyingkirkan kami dari memperolehi rahmat.” Amin-

The relationship between us is so strong and makes us love each other. There is the unique environment culture in MMHE. MMHE the best company I found. Thank you for giving me the opportunity to serve and be part of your team and wish all the best to all of you


Gift to & from them.





In memory (Feb 2009-Dec 2010)

Tuesday, November 30, 2010

Pantas

Dulu 3 bulan kini 3 hari,
Dulu February kini December,
Dulu awal tahun 2009 kini akhir tahun 2010
Dulu kosong kini bertambah-tambah.

Ya! Kita tidak menyedari masa berlalu begitu pantas,
berlalu meninggalkan kita sedar atau tidak.
Yang pasti ianya meninggalkan kesan terindah dalam hidup ku



*-mengembara mencari erti kehidupan-*

Saturday, November 27, 2010

tutorial 1

Hobi baru aku kali ini cuba untuk berjinak2 dengan dunia DSLR. Sebenarnya, aku bukan minat sangat dengan aktiviti lasak macam nie. Tau2 jela kan photographer ni semua nya lelaki, nampak lasak+ganas, tonggeng sana senget sini bongkok situ & macam2 lagi. Daya kemampuan aku tidak tercapai...hahaha betul ke apa yang aku nak sampaikan?

Tapi minat tue kadang2 datang sendiri & kadang2 faktor sekitar yang mendorongnya. Bagi aku, kali ini faktor sekitar yg membuak2 membuatkan aku minat dengan hobi baru ini. Kawan2 mmhe terutama yang perempuan banyak jugak main DSLR. Dah kira advance jugak la budak2 ni.Ila- body 550d+ L-series yang beriban, Echa- medium set, Mus-beginner, Rid-pinjam laki punya cam & beberapa bebudak lelaki Asri & Man yang dah tentu hebat.

Aku dah mula ikut2 wedding photography. Ni job En Mie Rull, dia nie baik orangnya siap boleh turunkan ilmu time buat job. Terharunya F.O.C. lagi. Bukan senang nak cari orang cmni ni zaman sekarang. Semuanya materialistic.
Mie Rull menunjukkan hasilnya kpd pengantin

sebelum bersanding:" awak ikut je saya, baru dapat feel"-tak nak ar mengganggu je. "xpe ikut je dari belakang, snap je seberapa banyak yang boleh".

aku cuma memerhati aksinya. Bertungkus lumus dia menjalankan tugas.Kalau nak tahu nie 1st time aku jumpa dia. Kenal dalam forum Julfy JR. Perasaan takut ada juga (maklum lah kita nie perempuan), tapi ini bukan pertama kali jumpa orang yang tak kenal. Dari zaman belajar, lagi2 time nak buat assignment bezanya berteman. Entahlah bukan nak kata berani sangat tapi NIAT kot. Insyaallah Selamat.

Kalau minggu lepas di puncak alam, minggu ni di jj terbrau. Kebetulan Si Mie Rull ni outstation ke Johor sempat la TT dengan dia. Kali ni kurang segan sebab aku bawak bodyguard yang otai DSLR jugak. Lepak dekat Kenny Rogers Roasters.


Asri + Mie Rull tengah sembang pasal Wifi flash wireless flash technique. Mus pulak teruja dengan gear2 wide lens si Mie Rull nie.

Kpd En Mie Rull terima kasih dari saya+kawan2. Semoga allah membalas anda dengan kebaikan.

Friday, November 26, 2010

syida& syafiq


Tahniah buat syida & syafiq. Semoga kekal abadi cepat2 dapat baby. Mama iba x sabar nak bagi duit raya...hihihi

Monday, November 22, 2010

kaset

arini x da aktiviti menarik. semua orang dah mula keje. tinggal ak menghabiskan sisa2 cuti di rumah. 5hari lalu memang pax ke sana ke sini, cuma pagi tadi jadi driver mak ke pasar jawa-socso-bank. adusss urusan mak semua di klang & b.b.klang. ni yang lemah nie sebab aku dah tak tau jln klang. Nasib baik mak bole jadi GPS yang sangat hebat. Cite jalan klang segala pelusuk mak tahu.

pasar jawa:
mak kata nak cari buku & kaset agama utk cik roslan (adik ipar mak yang sakit). buku ada kaset xda. kaset?? tauke kedai cakap sekarang dah tak jual kaset, semua cd je. penat pusing sampai ke hujung tapi takda gak.


Ohhh nampak gaya kaset dah out dated.
tapi kt umah nenek cuma ada radio y guna kaset je.
macam tu kete kancil aku pun kira dh ketinggalan zaman
kete wira mak pun maju dah guna cd apatah lagi kete bkx ak


kaset!!!!
kaset!!!!
kat mana nak cari kaset dizaman skrang!!!
aku rasa masih ada jual lagi.
nanti aku carikan ....mari terjah dimana kau kaset

Monday, November 15, 2010

aGM, GMtj & cGM

aGM, GMtj & cGM

Apa yang sama apa yang beza?
sama pada huruf G dan M beza pada huruf a,tj & c

Apa yang sama apa yang beza?
couple abjad GM utk a &c di belakang beaza pada tj

Apa yang sama apa yang beza?
aGM sama dengan cGM tapi beza dengan GMtj

Apa yang sama?
kesemua gagah perkasa, kesemua lelaki sejati

Apa yang beza?
professionalism!

Apa yang suka apa yang benci?
aku suka yang tepi dari yang tengah

Lagi?
yang tepi sangat caring dengan wanita dari yang tengah

Apa yang boleh dibanggakan disini?
Terharu dengan sifat a & c malu dengan sifat tj

Tapi.......
tj lebih senonim dengan aku jauh sekali a & c

Rumusan?
amik teladan dari aGM, GMtj cGM

Sunday, November 14, 2010

CB

dipendek kan cerita, akhirnya kitorang dapat jugak main CB lau pun dalam keadaan emo...emo macm nemo pulak. Yang pasti kitorang kalah, tapi sangat2 enjoy the moment. Lau dah biasa main mesti dah dapat skill yang betul utk menangkan. kalah pun kalah la, tapi tetap best. Malu je, budak yang menang. budak darjah 4 kot tadi.

PTS

Ahhhhh geram betul, penat petang g Kong-Kong yang amat sangat kot. Sepatutnya aku mesti berjaga sampai 00:00 tapi sudah terlewat 3jam. Adusss sadiss nya apa bole buat dah tertido ni. Padah je surfing sambil baring, amik kau terus lena dibuai mimpi. Tak dak maknanya aku menunggu & sabar menanti hampeh hampeh dan hampeh. Cempedak jadi nangka.

'Alang2 menyeluk pekasam biar sampai jadi asam'-aku teruskan jugak. Adussss apa bole buat nie anta saje ler. dapat2 xdapat nak wat camner. Oooohhhh tidak! tidak! dan tidak!

oh mata, kenapa ta kau tertido,
kenapa ta kau mengantuk,
kanapa ta kau layu dipusara.....kuang kuang kuang.

Saturday, November 13, 2010

senoneng

Cerita hari isnin 5hari lepas:


Boss: kita MC tau, senoneng la.
Aku: ha senoneng? (sambil gelak kat boss, dia ngn selamba keluar dari bilik kaca yang memuatkan 5 orang, dulu ada aci, tapi aci dah retire)
Rid: senoneng tue pening la


Oh sangat2 bombastic! seriously aku x pernah dengar. Kawan aku cakap ini bahasa orang johor. sekodeng pernah ler dengar.


Jom kita buat experiment pasal 'SENONENG'.
Aktiviti petang rabu, futsal:


Aku: Eh ko tau senoneng?
Ain: tau, pening
OG:apa tuh?
Mus: pening


Dalam hati " patut ler og xtau dia orang pahang, betul la nie bahasa orang johor"

Sunday, November 7, 2010

layan

dari kol 5pg aku dah sedar. pelik! hari kerja mesti bangun 6.30! sedangkan malam tadi tdo lewat jugak, layan cerekarama "aku bukan andalusia"-lawak aahh cite nie, lawak ditambah perisa dgn sms2 & fb2 tukang karut yang nyata Cik Bucket & Cik M membuatkan aku tergelak keseorangan.


lakonan Erma Fatima bertemu cinta lama ngn Dato'Rahim Razali. cerita macam nie dah biasa kita dengar dalam realiti hidup cikgu bercinta ngn anak murid, begitu juga pensyarah vs pelajar,bos vs staff, adik-beradik tiri & tak bole bla bapak bercinta ngn kawan baik dan bla dan bla dan bla bla lagi.


Mungkin lagu ni sesuai di dedikasikan untuk mereka. Tidak salah mereka juga berhak seperti semua insan. love is blind. Sapa kita nak pertikaikan. Layannnnnnn

Saturday, November 6, 2010

Aku perlukan......

Ya! selepas 7 jam berhabis masa depan pc, terkorbannya tido petang aku sangat sangatttt dan sangattt perlukan:



sabar
.
..
...
....
.....


sabar
.
..
...
....
.....


dan sabar

.
..
...
....
.....



Ya!selepas mata ku silau, letih, penat buka page by page title buku shorting by price, by categories kesemuanya, akhirnya ku terpaksa akur bahawa:


sabar itu amat perlu dikala ini
.
..
...
....
.....

sabar itu amat amat perlu dikala ini

.
..
...
....
.....

dan sabar itu amat amat dan amat perlu dikala ini

.
..
...
....
.....



Langkah seterusnya?


plan strategy->jawapan ada->draft sms->1week to go->dateline-> ada luck ke x-> kalau ada ?-> jual below market price->buat auction-> recover opportunity cost -atau pakai sendiri->jangan berangan macam bangau sahaja->ahhh forgot it!->jgn mengharap-> kecewa nanti->take challenge->hukum alam->suka tak suka->hidup perlu diteruskan.

Sabar menungu date 14 nov 2010 dan tunggu dengan penuh sabar sehingga 23 nov 2010. 23rd! my mom besday. hope that miracle will be happen!

sakit

Pada aku, nikmat hidup paling best adalah sihat! Dengan sihat banyak benda kita boleh buat, otak pun akan berfungsi dengan cergas, fikiran macam2 bole merancang, banyak aktiviti boleh kita buat

Bila kita jaga kesihatan sekalipun, kadang2 kita tak terlepas dari tidak sihat, maka kita sakit, badan menjadi lemah, fikiran mula lembap, aktiviti tergendala.

KENAPA kita tidak sihat? sebenarnya ada baiknya. Banyak baiknya juga, mungkin untuk mengimbangi hidup kita. Tuhan bagi kita rehat, duduk + tido lama2, fikiran boleh berehat.

SEBAB apa? sebab tuhan sayang kita. Mungkin kasihan dengan kita. Asyik2 keje aje, asyik2 ngadap pc aje, sebab tue tuhan bagi kita peluang untuk rehat yang cukup. sebab badan nie nak guna lama lagi kalau tuhan izin panjang umur.

Friday, November 5, 2010

500d

kau milikku
dia milikku
kamu milikku
lu milik gue

apappun yang terjadi
kau milikku
dia milikku
kamu milikku
lu milik gue

cuma

keadaan tidak mengizinkan
keadaan tidak sesuai
keadaan tidak selesa
keadaan tidak menentu

yang pasti
operasi akan bermula
operasi terjah menerjah
operasi akan datang
bila keadaan kembali normal.

kesabaran amat diperlukan disini

Thursday, November 4, 2010

Delay 2hari

walaupun delay 2 hari tapi hati tetap suka
hati suka tapi badan rasa tak sihat
badan tak sihat tapi hati tetap semangat
semangat tinggi tapi rasa lesu

walaupun sebelum nie hati berkobar-kobar tapi sekarang?
hilang?
pergi mana?
entah tak tahu......



bila fikir-fikir pasal nikmat hidup?
hakikatnya begini

(",)
(",)
(",)
(",)
(",)

-SIHAT-

Wednesday, November 3, 2010

Kenapa aku bukan CIKGU?

Dulu lepas2 SPM aku pernah terfikir nak jadi CIKGU. Cikgu math la konon-kononnya. Sebab dari dulu sampi sekarang sapa-sapa yang pernah ajar aku math mesti aku ingat sampai mati. Memang favor gilar la dengan subject nie. Aku memang gila ngn nombor2 tak kiralah apa sahaja termasuklah calculator, scale ruler & rm-rm. Hahaha rm-rm tue mesti x boleh tinggal, maklumlah keje aku pun berkaitan rm-rm nie.

Mungkin bukan rezeki aku nak jadi cikgu, uitm lebih pantas ketika itu. Kenapa aku BUKAN cikgu? Mungkin terjawab hari ini. Petang tadi aku g umah untie aku, seorang cikgu seni. Sekarang nie musim exam, cikgu2 sibuk marking paper.

Soalan lebih kurang berbunyi begini. Sila lukis 1 daripada 3 soalan dibawah:

Pilihan 1, Buah manggis diatas meja?-cuba imagine apa end product dari form 2 punya lukisan? Kalau macam nie, tersenyumlah aku dari kiri ke kanan walaupun xda meja

Kalau macam ni? -dalam hati boleh la dari xda colour.
-
-
-
-
-
-
Tapi kalau dah macam nie?
-
-
-
-
-
-
-
Nak kata apa? Naik darah aku dibuatnya.
Sebab tue aku xlayak bergelar cikgu





Pilihan 2, Konsep 1Malaysia. Simple aje soalannya. Kalau dapt camni ok la kan. Jalur gemilang bernombor 1, design ala-ala stem malaysia sebab ada $10. stem bernilai 10 hengget. Darah aku turun balik.




Amacam lau dapat macam nie?
-
-
-
-
-
-
bendera yang tak rupa bendara macam kueh lapis je. Adooiii sayang idea budak tingkatan 2 ka nie? Sakit pancreas aku nak gelak. Gambar terada flash xclear la jawapnya. Maka sekali lagi aku tak layak jadi cikgu. Tahap kesabaran yang sangat kurang



Pilihan 3, berkaitan hari bapa & seumpamanya. Tapi nie aku dah tak larat nak cari yang ok sikit. Mostly macam nie lah hasilnya.

Sedih gila setakat tulis je & colour sikit2 aje. Ya ampunnnnnn.......patut la aku tak layak jadi CIKGU.

Monday, November 1, 2010

selamat

Hari ini selamat $$ aku dari terbang melayang
macam layang-layang yang sedang melayang
lagipun ini bukan musim layang-layang di bukit layang-layang
Bukan juga burung layang-layang yang sedang melayang

Tapi esok sudah pasti $$ terlepas dari gengaman
sebab macam-macam keinginan harus dilepas
bukan senang untuk melepaskan
apakan daya nafsu sudah terlepas dari kawalan

Lusa pula belum tentu dapat kumpul $$
apa yang dikumpul sudah abis dibelanja
impian semua sudah terkumpul
bila dikumpul banyak juga hasilnya.

Sunday, October 31, 2010

Gender:M

Wahai manusia bernama lelaki,
Di mana sifat kelelakian mu! Kenapa kamu perlu berdiam menjadi tuli. Diam tanda setuju, jangan kamu salahkan keluargamu. Kamu yang harus tanggung risiko ini. Mana pergi ego kamu selama ini. Dimana betulnya tindakan kamu sebagai lelaki. Kamu lah yang patut dipersalahkan kelak.

Wahai manusia bernama lelaki,
Cuba kamu fikir nun jauh didasar laut,mana hilang sifat keberanian kamu sebagai lelaki. Kamu bukan budak hingusan malah lelaki pandai lulusan dua institusi bertaraf kebangsaan. Kamu juga menjadi idola buat semua anak dididikku, tetapi kenapa kamu sanggup lakukan semua ini. Seolah2 kamu berfikir di air lecak yang keroh.

Wahai manusia bernama lelaki,
Bertindaklah sesuatu sebelum terlambat. Masa yang ada cukup untuk mengubahnya. Bila nasi sudah menjadi bubur tiada gunanya lagi. Mata yang memandang berat lagi bahu yang memikul. Atau kamu hanya serahkan pada takdir?

Wahai manusia bernama wanita,
Bersabarlah dengan ujian tuhan. Hanya yang terpilih bertuah menjadi ujiannya.

Saturday, October 30, 2010

ni bukan leftenan adnan

5 tahun dulu, dia hanya Leftenan Muda, memasuki ATM hanya sekadar mengisi masa lapang mencari sedikit pendapatan. Siapa sangka sekarang menjadi sebahagian kerjaya tetap. Leftenan Zunaidah Bidi yang bertugas di Sibu kenalan lama ketika zaman land surveyor. Kira dia nie classmate aku masa muda. Tak sangka jumpa balik di selatan tanah air yang masing2 dah bertukar profession.

Pertama kali punya kawan sebagai askar. Sangat hairan & teruja mendengar kisah seorang perwira. Kebetulan juga Mc Jue ada kursus 6 bulan di PULADA, Kota Tinggi. Dah dekat 4 bulan dia kat sini tapi tak pernah jumpa. Maklumlah, masa yang tak sesuai.

Kurang familiar ngn tempat nie, aku ajak elly teman. G Today mall, tapi hambar kecewa tak macam shopping mall, sepi je mungkin tempat baru nak membangun. Lepak aje la kt Old Town White Coffee. Then bawak g JJ Tebrau.
Mc Jue a.k.a Leftenan Zunaidah rancak berborak. Adventure gila la, memang kena pandai survive la lau dok dalam hutan 3-4 hari tanpa makanan. Nak hidup kenalah makan apa yang ada. Lokan, monyet & macam2 lagi. Loya jap tekak aku mendengarnya.


Elly pulak khusyuk mendengar. Nasib baik bawak elly, rupanya ada isyarat yang perlu dibuat bila masuk kem askar. Tak pasal2buat muka tebal betulkan statement kat askar yang jaga guard post

Aku bersama Mc Jue. Pengalaman pertama aku di usia 72 tahun ini masuk kem askar. Lepas ni, masuk je kem askar aku dah pandai apa yang perlu dibuat



Friday, October 29, 2010

4 hari lagi

Teruja yang amat sangat. Puas selepas puas meng'survey', meng'calculate', meng'observe', meng'interview'. Akhirnya dia milik ku. Ya apa pun sabar itu perlu. Lagi 4 hari. Rasa berbaloi2 je

Tuesday, October 26, 2010

Angau

Semakin hari semakin angau aku dibuatnya. Bila berangan tentu sekali semua kerja akan terbengkalai. Maka bermulalah episod senyum sorang2, pandang ceiling sambil kira cicak2 yang berasmara serta siang yang tak kunjung senja nya.

Dalam angau macam nie, duduk pulak sebelah memilik idaman. Dia pulak sporting morting buat demo jadi free duta product malaysia. Gayanya ikhlas berbicara, tak kekok berkongsi pengalaman yang baru seminggu dua yang ada. Ah membuatkan aku lebih jatuh cinta padanya.

Bukan satu dugaan datang. Selih berganti macam kacang lupakan kulit. Bertukar idea membuatkan hati aku semakin gunda gulana. Hati semakin berkobar2 untuk memilikinya. Dia yang sporting ditambah pula dengan kamu yang open untuk berkongsi cerita.Tidak sabar untuk menunggu saatnya, pasti ia akan tiba. Kau milik ku.

Sekali lagi kesabaran amat amat diperlukan disini. Buat pertimbangan yang wajar sebelum langkah seterusnya, takut menyesal takut tergadai takut juga kempunan. Hanya ada 1 bulan dari sekarang untuk aku memikirkannya.

Kehendak oh kehendak
Bazir oh bazir
Tepuk dada tanya nafsu
Tepuk dahi tanya hati
Ukur baju dibadan sendiri
Baju orang sekadar hiasan